Het verhaal van Rinus

"Ik bin de vuufde henerasie van ‘n smids’ fermielje"

“Mogguh” Als je dat hoort bij DE NOOD, dan weet je dat Rinus is aangekomen op ’t werk. Rinus gaat altijd in een goede mood naar het werk. In de 33 jaar dat hij bij DE NOOD werkt, is hij niet één dag met tegenzin naar z’n werk gegaan. “Op maendag duuk ‘k de lôôds in vô een afwisselende weke”, vertelt Rinus. En afwisselend is het zeker. Zijn werk varieert van machinaal verspanen tot rvs lassen, en van het maken van mallen tot het maken van lantaarns. En innovatie, de werkwijze verbeteren en zo optimaal mogelijk maken, is ook iets waar hij goed in is.

Maar het allerliefst staat hij achter z’n aambeeld. Destijds is Rinus aangenomen als smid. “Ik bin de vuufde henerasie van ‘n smids’ fermielje”. Het smeden is ‘m van kinds af aan bijgebracht. In zijn loopbaan bij DE NOOD heeft hij mooie projecten gemaakt. De gesmede mast met lofwerk voor de Heemraadsbrug, bijvoorbeeld. Zoiets kun je alleen maken als je een echte vakman bent. Nu is er niet veel smeedwerk meer en gaat het vuur alleen aan bij een bedrijfsbezoek van klanten.

Het smidsvuur mag dan bijna gedoofd zijn, Rinus z’n enthousiasme wordt nog steeds aangewakkerd; en niet alleen bij DE NOOD. “Are you ready, Smelly Kitchen?” “Oui Chef!” In z’n vrije tijd staat Rinus regelmatig op een podium met de band Smelly Kitchen. In de elf koppige funkband is Rinus één van de blazers. Zijn broer Ko speelt saxofoon in de band. En ook op het werk zien de broers elkaar elke dag. Daarom wordt er in de werkplaats regelmatig een nieuw nummer afgespeeld, zodat de collega’s mee kunnen luisteren en hun mening kunnen geven. “Kom j’ ôk es kieke bie ons optreden?”

Deel dit verhaal

Jouw verhaal ook op deze website?

Klik hier voor de vacatures