Het verhaal van Ko

"Ik heb al heel wat fietsen versleten"

Rond 6.15 uur stapt Ko op de fiets op weg naar Middelburg. Bijna elke dag doet ie dat. Hij zit 43 jaar in het vak. Zijn roots lagen bij Jobse. En nu werkt Ko al bijna 37 jaar bij DE NOOD. “Vijftig minuten doe ik erover om naar DE NOOD te fietsen. Heerlijk wakker worden, vind ik dat. Geen files en irritaties in het verkeer. Ik heb al heel wat fietsen versleten”.

Aangekomen op ’t werk gaat Ko eerst even douchen, drinkt daarna een bakje koffie in de kantine en staat om half acht achter zijn werkbank. Ambachtelijk koperslagerswerk vindt ie het mooist om te doen. Zo zijn er voor de Markt in Sittard lantaarns gerestaureerd met koperen bladvormen. Nieuwe lantaarns ontwikkelen en uitdenken vindt hij ook mooi om te doen. In samenwerking met de ontwerpers van IPV Delft is een moderne, ronde koperen lantaarn ontwikkeld. Toen het ontwerp af was, was dit voor Ko een perfecte uitdaging; de constructie uitdenken met de verbindingstechnieken. Met zijn ervaring weet hij precies wat wel en wat niet kan. Het resultaat was een prachtig prototype. Inmiddels is de lantaarn in productie genomen.

Van het werken in de werkplaats zegt Ko: “We helpen elkaar en bundelen kennis. Na zoveel jaar ken je elkaars talent.” Kennisoverdracht aan nieuwe collega’s vindt Ko ook belangrijk. Collega Bas, die Ko destijds heeft ingewerkt, leert  op zijn beurt ook wel eens handige foefjes aan Ko. Om dingen net iets sneller of slimmer te doen. “Soms zijn de rollen omgedraaid”, lacht Ko. Om 16.15 uur zit de werkdag erop en stapt Ko weer op z’n fiets naar huis; filevrij.  

Deel dit verhaal

Jouw verhaal ook op deze website?

Klik hier voor de vacatures