Het verhaal van Jaap

"Het maakt niet uit in welke provincie je bent, je komt ‘je werk’ overal tegen"

Jaap van DE NOOD die tegen een lantaarnpaal op het lichteiland leunt.

Jaap is één van de collega’s die al heel lang in dienst is. Toen hij in 1979 van de LTS kwam, ging hij werken en leren (de BBL opleiding van toen) bij Jobse. “Met de hand moest ik toen scharniertjes maken voor de lantaarns”. Collega Paul kwam gelijk met hem in dienst, weet hij nog. Alle stappen van het maakproces van de lantaarn heeft Jaap doorlopen. Begin 1987 ging Jobse failliet en heeft DE NOOD de lantaarnafdeling overgenomen. Ze gingen toen aan de slag in een loods aan de Oostperkweg in Middelburg. Aan de overkant van de straat zat de constructiewerkplaats van DE NOOD, dus af en toe kwam de directie even “buurten”.

Er kwamen veel opdrachten, en zelfs een super opdracht voor het Holland Village in Japan. Dat was de reden dat de toenmalige directie in 1989 een nieuwe bedrijfspand liet bouwen aan de Arnesteinweg. Jaap heeft veel veranderingen meegemaakt; wisseling van directie, het verdwijnen van het constructiebedrijf, het moderniseren van de werkplaats.

Met de nieuwe machines in de plaatwerkerij gaat het maakproces een stuk sneller dan vroeger. Jaap heeft zichzelf ook kunnen ontwikkelen. Eerst heeft hij twee collega’s begeleid. In 2010 heeft hij een cursus Middle Mangement gevolgd en niet lang daarna is hij chef-werkplaats geworden. Hij is tevreden over zijn job. “Het is mooi, schoon werk”, vertelt hij. “En we hebben veel vrijheid, een grote hal met een kachel,  de radio en humor”, lacht hij.  Jaap bouwt zelf alle lantaarns af; hij zet de halffabricaten, die zijn collega’s maken,  aan elkaar, bouwt de lichtunit in en test of de lantaarn brandt. Daarna gaat ie in een doos naar de klant. De meeste klanten willen LEDverlichting in de lantaarn. Jaap heeft daar een cursus voor gevolgd. Het is leuk om moderne LED techniek toe te passen in de lantaarns en hiervoor aansluitschema’s te maken. Ook bestaande DE NOOD lantaarns worden regelmatig omgebouwd naar LED verlichting.

Jaap houdt ervan om samen met z’n vrouw Nederland te verkennen op de fiets. “Het maakt niet uit in welke provincie je bent, je komt je “werk” altijd wel tegen”.

Naast het verdelen van het werk onder de collega’s, krijgt hij met zijn jarenlange ervaring ook regelmatig technische vragen van salesmanagers. DE NOOD heeft een aantal vacaturen. Ook zal Jaap de sollicitatiegesprekken voeren. Hij kijkt uit naar jong talent.

Deel dit verhaal

Jouw verhaal ook op deze website?

Klik hier voor de vacatures